Anasınıfı…İlkokul…Ortaokul…Lise ve Üniversite mezuniyet törenleri…Siz buna ister “Balo Töreni” deyin… ister “Kep Giyme töreni”… isterseniz de “Yıl Sonu Mezuniyet Töreni”…Ne derseniz deyin benim için en önemlisi tartışmasız Anasınıfı veya Anaokulu Mezuniyet programları hepsinden önem arz etmekte…
2014-2015 Eğitim-öğretim yılının son haftalarına giriyoruz.Türkiye’nin her yerinde Okul Öncesi etkinlikleri en fazla yapılan etkinliklerin başında geliyor.Adeta Üniversite mezuniyet törenleri havasında yapılan etkinleri görünce şahsım adına eğitimcilerin, işinin ne kadar zor ve sorumluluk gerektiğini daha iyi anlayabiliyorum.
Aslında mevzuat çok açık bu hususta.Okul öncesi eğitim kurumları yönetmeliğinde,okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların yaşlarına, gelişimlerine ve eğitim programlarına uygun olarak sınıf içi etkinlikler ile okul merkezli olmak kaydıyla eğitim etkinlikleri şeklinde düzenlenmeli denilmekte.Okul öncesinde yapılacak gösteri ve kutlama faaliyetleri eğitim öğretimi desteklemeli ve çocuklarımızın gelişimine katkıda bulunmalıdır.Okul öncesi çocuk şenliklerine hazırlanan ve katılan tüm öğrenciler farklı kıyafetlerle ve farklı imkanlarla aynı sahnede yer almaktadır. Bu öğrenci,öğretmen,yönetici ve velilerimizi zor durumda da bırakmamalı.Ahlaki ve kültürel değerlerimize uygun etkinlikler yapılmalıdır.
Elbette anı olarak bu mezuniyet günlerinin heyecanını yaşayan minik kalpleri ve en az onlar kadar yüreği ve kalbi çarpan velilerimizi, yakınlarını böyle kendileri küçük, dünyaları çok büyük miniklerimizi yetiştirdikleri için tebrik ediyoruz. Ancak eğitimciler bu etkinlikleri yaparken ve organize ederken bu etkinliklerden önce, Allah’ın emaneti olan çocuklarımızın eğitiminin önemini , Sevgili Peygamberimiz sözünü her daim rehber edinmeli kendilerine.
Peki nedir bu söz :“Sevgi verasetle kazanılır” buyur fahri kainat efendimiz…Peki nedir bunu bu kadar önemli kılan ?
Önce bir idareci olarak…Öğretmen olarak…Veliler olarak… o miniklerin Sevgi ve Merhamete dair eksikliklerimizi tamamlamalı, yanlışlarımızı düzeltmeli ve o miniklerin çıkacakları uzun eğitim yolculuğunun ilk adımlarını daha dikkatli atmaları için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Gazali: “Çocuk cevheri icabı hayır ve şerri kabul edebilecek kabiliyette yaratılmıştır” görüşünü öne sürmüştür.Bu hakikati her daim bilerek ona göre yol almamız ve o miniklerin her iki cihan saadetleri için hepimizin dikkatli olması lazım...
Eğitimin ve terbiyenin insan kişiliği üzerinde etkisinin yanı sıra, insanın yaratılışından getirdiği özelliklerin yansımalarını taşıdığını gösteren Peygamber Efendimizin şu hadis-i şerifi oldukça dikkat çekicidir: “Herkes ne için yaratıldıysa onu işler” buyurmakta...
Çocuk yetiştirmek meşakkatli, bir o kadar da sabır isteyen bir uğraştır. Çünkü hepimiz birer emanetçiyiz. Ve bizlere Rabb’in rahmet nazarıyla baktığı ve yarattığı bir emanete, yapması gereken sorumlulukları ve hayatın anlamını sabırla zihnine nakşetme görevi verilmiştir.
Zamanın Bedisi’nin dediği gibi “Bir çocuk, küçüklüğünde kuvvetli bir iman dersi almazsa; İslam’ın ve imanın erkanlarını ruhuna alması sonra çok zor olur, yabani düşer. Özellikle anne ve babasını dindar görmezse ve yalnız dünyevi fenlerle zihni terbiye olsa, daha ziyade yabani olur” buyurmuştur.
O miniklerimizi bir eğitim sezonu boyunca karınca kararınca eğiten kıymetli öğretmenlerimiz bu gerçeği asla unutmamalı.Bir anne şefkati ile kucaklayıp, erdem ve bilgi ile donattığınız bir neslin ilk eğitimini veren öğretmenlerimiz, onlara gösterdiği kılavuzluk ve ilgi elbette takdire şayandır.
Velilerimiz ise şunu unutmamalı:”Çocuklarla beraber okula ilk başladıkları günden bugüne, bilgi ve erdemle donattıp, öğretmenlerden önce onları doğal olarak ilk öğreticileri oldular.Sizlere tek duamız gelecekte başarılarıyla dolu nice evlatlar yetiştirmeyi Rabbi Rahim’imden dilemek olur. Evlatlarımızın bizleri ve sizleri en iyi şekilde temsil edeceğine olan inancımız bir eğitimci olarak tamdır. Onlara hızla değişen bu dünyayı… Ahir Zamanı …Değişimi…. iyi derk etmeleri için ne gerekiyorsa yapılmalı.
Evlatlarımızın mesuliyetini her iki cihan saadetleri için, üzerimizde büyük bir vebalin olduğu gerçeğini asla unutmamalıyız. Çocuklarımızın benlik denizlerine atacağımız her bir taş; güzel duyguların, imanın, sevginin, güvenin, manevi değerlerin halka halka hayatına yansımasına yardımcı olmasını canı gönülden diliyoruz.Dua, sabır, eğitim yoluyla ve onlara örnek aile ve birey olma modeli sunarak üzerimize düşen görevi hakkıyla yapacağız inşallah.Başlangıçta da dediğimiz gibi ne konuşsak ne anlatsak ne yazsak bu hususta biraz yarım kalacak…Bizim o minik evlatlarımıza duamız:
” Ey kalpleri evirip çeviren Rabb’im! Bizleri ve evlatlarımızı yolunda sabit kıl.Onları senin razı olacağın hallerle donat” olsun.
Selam ve Dua ile kalın…