“Aday Öğretmen Performans Değerlendirme Sürecinde” amaç ÜZÜM yemek BAĞCIYI dövmek değil.“Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğün” kuruluş amacı, nihai hedefleri Öğretmeni YETİŞTİRMEK ve GELİŞTİRMEK üzere kurulmuş olduğu herkesçe malum. 2016 Şubat ataması ile göreve başlayacak olan aday öğretmenler şimdiye kadar uygulanan sistemden tamamen farklı bir sürece tabi olacaklar. Atandıktan sonra 6 aylık bir stajyerlik süreci. Bu yeni süreç evvelden uygulanan süreçlerden biraz daha mantıklı geliyor gibi. Stajyerlik sürecinde şayet aday öğretmene, dolu dolu bir eğitim süreci geçirebileceği süreç yaşatılabilinirse ilk 6 aylık 1.değerlendirme süreci gerçek anlamda faydalı olacak gibi. Peki, bu ilk 6 ay nasıl işleyecek. İşte uygulanması düşünülen sürecin kısa bir özeti size:
“Haftanın iki günü aday öğretmen tecrübeli danışman öğretmenin yanında derse girer çıkar,ders dinler,ders verir, şube ve zümre toplantılarının önemi,işleyişi,gerekliliği hakkında malumat sahibi olur…Veli toplantısında neler yapması gerektiğini anlar…ölçme ve değerlendirme sürecinin işleyişini bilir v.s….
Haftanın iki gününü de idari iş ve işlemlerde okul idaresi ile birlikte olur ve onlarla birlikte hareket eder. Bu süreçte de E Okul Yönetim Sistemini tanır… Notların nasıl girileceği, yazılı değerlendirme tarihlerinden sınav analiz grafiklerine kadar e okul iş ve işlemlerin birçoğunu öğrenir ve uygulamaları tanır. Resmi Yazı ve takibi ile ilgili süreçte malumat sahibi olur. MEBBİS modüllerini tanır ve burada kendisi ile ilgili modüllerde nasıl işlemler yapılacağını bilir. Daha bunun gibi birçok uygulama ve değerlendirme süreçleri ile muhatap olunur.
Haftanın bir gününü de İl veya İlçe MEM de kurum amirlerini ve buralarda işleyen sisteme şahit olur. Ne zaman kime müracaat edeceğini bilir. v.s.” İlk 6 aylık 1.değerlendirme süreci bittiğinde fiili olarak aday öğretmen Eylül 2016’da sahaya indiğinde nasıl hareket edeceğini bilen, görev ve sorumlulukların farkında olan “Aday Öğretmen” olarak sağlıklı bir 2. Ve 3. değerlendirme sürecine tabi olacak ve bu süreçte de daha verimli ve sağlıklı bir yol alacaktır. Şahsım olarak tek bir şartla bu sistemin evvelkilerden daha iyi olacağı inancım var. O şartım da şayet aday öğretmen ilk 6 ayda stajyerliğini yapacağı yerde hakikaten iyi bir eğitim sürecinden geçerse o zaman bu sistem daha sağlıklı ve verimli olur gerçeği… Yoksa tüm emekler, maddi ve manevi olarak koca bir israftan öteye geçmez.
Hatırlayanlar iyi bilir. Eski sistemde “Aday Öğretmen” kararnamesini aldıktan sonra kuruma uğrayıp iş başı yaptığında ertesi gün eline haftalık ders çizelgesi tutuşturulur ve iş başı yaptırılır. Artık o öğretmendir… Müdür Yetkili Öğretmendir… Hademedir… Memurdur… Dert Ortağıdır… V.s… Şimdi bunca uğraş ve emeğin heba olmaması için maddi ve manevi kayıpların yaşanmaması için yapılması gereken hususları da bir sonraki yazımda tek tek ele almak üzere Selam ve Dua ile kalın.