SON EKLENENLER

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİ MAĞDUR ETMEYİN

85 bin ücretli öğretmen, mağduriyetlerinin giderilmesi için MEB’den çözüm bekliyor
24 Mart 2020 08:10

Türkiye’deki öğretmen açığını kapatmak için ders ücreti karşılığı okullarda ders veren ücretli öğretmenlerin mağduriyetleri koronavirüs salgını sebebiyle daha da arttı. ÖĞ-DER Genel Başkanı Hamdi Sürücü, koronavirüs nedeniyle idari izne çıkarılan 85 bin sözleşmeli öğretmenin ücret almadığından dolayı zor durumda olduğunu ifade ederek, “Ücretli öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi bir kararname kadar yakındır” dedi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının Türkiye’de de gittikçe yayılması üzerine, hükümet birtakım tedbirler açıkladı. Koronavirüsten korunma tedbirleri kapsamında okullar uzaktan eğitime geçerken, birçok özel eğitim kurumunun çalışmaları da durduruldu. Bu süreçte en büyük zararı gören meslek gruplarından biri de ücretli öğretmenler oldu. Türkiye’de öğretmen açığını kapatmak için ücret karşılığı derslere giren 85 bin ücretli öğretmen koronavirüs salgını dolayısıyla işsiz kaldı. Okullar eğitim-öğretime kapatıldığı için, maaşları olmayan ve ek ders ücreti karşılığı ayda 2 bin 40 TL kazanan ücretli öğretmenlere hiçbir ödeme yapılmayacak. Yaşadıkları mağduriyeti Millî Gazete’ye anlatan ücretli öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın, sıkıntılarına çözüm bulmasını talep etti.

BAKAN GÜVENCE VERDİ AMA...

Aylık gelirleri asgari ücretin bile altında kalan ücretli öğretmenler, yaşadıkları zorlukları Millî Gazete’ye anlattı. Gazetemize konuşan bir ücretli öğretmen, “Malumunuz üzere Covid-19 virüsünden dolayı okullar 2 hafta tatil edildi. 80 bin kişinin üzerinde ücretli öğretmenlik yapan öğretmenlere bizatihi Bakan Ziya Selçuk tarafından mağdur edilmeyeceksiniz güvencesi verildi. Fakat Ziya Bey, dün yaptığı açıklamada “mevzuat” bahanesiyle ücretli öğretmenlerin maaşlarından 2 haftalık kesinti yapılacağını ilan etti. Bu ilan, hak mağduriyetinden başka bir şey değildir. Zira bir ücretli öğretmen, ek ders saatine göre ücret alabilmektedir ve bu saatler sınırlandırılmıştır” dedi.

ASGARİ ÜCRET BİLE ALAMIYORUZ

Koronavirüs sürecinde yaşadıkları mağduriyetlere dikkat çeken ücretli öğretmen, “Ücretli bir öğretmen ayda 120 saat derse girse bile ki bazı okullarda full ek ders veremeyebiliyor, en fazla 2050 lira gibi bir ücret alıyor. Yani asgari ücretin altında bir rakama mecburen talim ettiriliyor. Bununla beraber, sigortası da yarım yatıyor. Bunlar yetmezmiş gibi tatillerde, bayramlarda, seyranlarda okullar tatil edilince bu haklarından hepten mahrum bırakılıp, ekonomik problemler yaşamalarına sebep olunuyor. Bu iki haftalık araya keyfimizden girmedik. İdari tasarrufla girdik. 80 bin ücretli öğretmenin aldıkları cüzi ücrete dokunmamalarını istiyoruz” diye konuştu.

MEB ÇALIŞMA BAŞLATMALI

Söz konusu durumdan dolayı ücretli öğretmenlerin büyük darbe aldığını dile getiren Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, koronavirüs nedeniyle idari izne çıkarılan ücretli öğretmelerin ücretlerini alamayacağını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın söz konusu durumla ilgili çalışma başlatması gerektiğine dikkat çekti.

85 BİN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN VAR

Sürücü, öğretmenlerin kadrolu ve sözleşmeli olarak ayırmanın iş barışını bozduğuna dair ısrarlarının bugünlerde haklılığını bir kez daha kanıtladığını ifade ederek, “Biz, bunun kadrolu şeklinde tek tip istihdamla halledilmesi gerektiği yönündeydi. Bu isteğimizde ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koyacak bir olay yaşıyoruz bu günlerde. Evet, ücretli öğretmenleri koronavirüs daha bulaşmadan çarptı. Şu an 85 bin ücretli öğretmen verilen idari izinle yani korona tatiliyle artık ücretlerini alamayacaklar. Çünkü mevzuata göre ücretli öğretmenler ancak derse girerse ücret alabiliyor. Ek ders yönetmeliğinde ek ders ücretlerinin yüz yüze ders yapılmasına bağlı ödeme olmasına rağmen kadrolu öğretmenler için devletin zorunlu idari tatillerinde ders yapmamalarına rağmen kendilerine ek ders ücreti ödemesi yapılmaktadır” diye konuştu.

MAĞDURİYET BİR KARARNAMEYLE DÜZELİR

“Eğitimde en zor şartlarda çalışanlar ücretli öğretmenlerin de aynı şekilde zorunlu idari tatillerde ücret alabilmesi gerekir” diyen Sürücü, şunları kaydetti: “Normal şartlarda, asgari ücret kadar bile ücret alamayan ücretli öğretmenler; devletin yaptığı zorunlu idari tatillerde dahi ücret almamaları ayrı bir haksızlık ve mağduriyettir. Bu haksızlığın ve mağduriyetin giderilmesi mümkün olmayan bir konu değildir. Ücretli öğretmenlerin idari tatillerde ücret ödenmemesinden doğan mağduriyetlerinin giderilmesi bir kararname kadar yakındır.”

İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Mağduriyet yaşayan öğretmenler change.org’da imza kampanyası başlattılar. İmza kampanyasında Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunularak “Evlerini ücretli öğretmen maaşıyla geçindirmeye çalışan insanlarımız var. Bu gibi tatil durumlarında her zaman maaşı kesilen ve mağdur olan taraf biz ücretli öğretmenleriz. Bu konuda lütfen bizlere yardımcı olun ve elinizden gelen desteği bizden esirgemeyin. Elimizde olmayan sebeplerden okullarımızın tatil olması durumunda zor durumda kalan bizleriz. Azla yetinmeye çalışıyoruz. Kolay işte yapmıyoruz bakıldığı zaman. “Ücretli öğretmen” küçümsemelerine maruz kalırken bir de böyle durumlarda muzdarip oluyoruz. Lütfen bu duruma bir el atalım. Elimizden geleni yapalım. Sesimizi duyun ve lütfen bizlere yardımcı olun” ifadeleri kullanıldı. İmza kampanyası, son rakamlara göre 17.500 destekçi buldu.

Abdussamet Karataş

MİLLİ GAZETE

EĞİTİM BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER