SON EKLENENLER

SUUDİ ARABİSTAN’DA 120 BİN YILLIK AYAK İZLERİ KEŞFEDİLDİ

Devasa bir çölle kaplı olan Arap Yarımadası'nda, uzun yıllar önce otlak ve göllerin bulunduğu bir bölgede 120 bin yıllık insan ayak izleri keşfedildi.
20 Eylül 2020 11:42

 

Suudi Arabistan’da 120 bin yıllık ayak izleri keşfedildi

+A-

Suudi Arabistan’ın Tebük Bölgesi’nde 120 bin yıl öncesinden kalma insan ve hayvan ayak izleri bulundu. Söz konusu keşfin, Arap Yarımadası’ndaki insan yaşamının en eski varlığıyla ilgili ilk kanıt olarak kayıtlara geçtiği ifade ediliyor.

Arap Yarımadası’ndaki insan yaşamıyla ilgili en eski ayak izleri ve fosillerin bulunduğu bölgeyi gösteren harita. (Kırmızı renkle işaretlenmiş bölge)

Suudi Arabistan Turizm Kültürel Miras Bakanlığı Komisyonu, ülkenin kuzeybatısında bulunan Tebük bölgesinde 120 bin yıl öncesine ait ayak izleri bulduklarını açıkladı.

7 İNSANIN AYAK İZİ

Keşifle ilgili Riyad’da düzenlenen basın toplantısında konuşan komisyon başkanı Casir el Herbeş, Suudi arkeologların bölgede bulunan eski ve kurumuş bir gölün çevresinde insan, deve, fil ve vahşi hayvanlara ait ayak izlerini bulduğu söyledi.

Herbeş, 7 insan, 107 deve, 43 filin yanı sıra dağ keçisi, geyik ve boynuzlugillere ait birçok izin belirlendiğini anlattı.

Keşfedilen ayak izlerinden biri.

İNSAN YAŞAMIYLA EN ESKİ KANIT

233 fil ve ceylana de ait fosillerin de bulunduğunu, ayrıca yırtıcı hayvanların bölgede bulunduğuna dair kanıtların de elde edildiğini ifade eden Herbeş şunları ekledi:

Bu keşfin Arap Yarımadası’ndaki insan yaşamının en eski varlığıyla ilgili ilk bilimsel kanıt olarak kayıtlara geçmesinin yanı sıra bölgedeki doğal yaşam şartları ve biyolojik çeşitlilikle ilgili de birçok nadir ipucu veriyor.

BİR ÖNCEKİ KEŞİF 85 BİN YILLIK

Komisyon, bunun yılın en önemli keşiflerinden biri olduğunu belirtti.

Arap News’te habere göre, 2018 yılında da Tebük bölgesindeki Nefud Çölü’nde 85 bin yıllık insan kalıntıları bulunmuştu.

SPUTNİKE NEWS

EĞİTİM BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER