Türk eğitim sisteminde 1 milyon 30 bin 424’ü resmî, 199 bin 978’i ise özel eğitim kurumlarında olmak üzere toplam 1 milyon 230 bin 402 öğretmen ve okul yöneticisi görev yapıyor.
Öğretmenlerin 477 bininin 35 yaş ve altında olduğu belirtiliyor. Bu durum, hâlihazırda görevde olan öğretmenlerin en az 25 yıl daha görev yapacağı anlamına geliyor. Öğretmenlerin tamamının yaş ortalaması 40’ın altında. Öte yandan, öğretmen yetiştirme konusunda Türkiye’de tek bir model bulunmuyor.
Öğretmen yetiştirme işi, Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, sınıf öğretmenliği, okul öncesi öğretmenlik ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni olmak üzere 6 alanda eğitim fakültelerinde yapılıyor. Çoğunluğu lise düzeyi olan 20 alanda da eğitim ve fen-edebiyat fakülteleri öğretmen yetiştiriyor. Ancak bunların dışında istihdam edilen 62 alanın öğretmenleri ise eğitim fakülteleri dışında öğrenim görüyor.
Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmen yetiştirmeyi daha nitelikli hâle getirmek ve öğretmenleri mesleğe daha hazır bir şekilde başlatabilmek için Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi hazırladı. Teklifte Millî Eğitim Akademisi kurulmasıyla öğretmenlerin pratikteki eksikliklerinin giderilmesine yönelik düzenlemeler yer alıyor. Teklifin, önümüzdeki hafta TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.
TÜRKİYE’DE 96 İTALYA’DA 550 SAAT STAJ
Teklifin gerekçesinde, öğretmenlik yetiştirmelerinde hazırlık sürecinin önemli bir parçasını da öğretmenlik meslek uygulamaları oluşturduğuna dikkat çekildi. Özellikle öğrenim döneminde yapılan stajlar meslek öncesi hazırlık deneyimi kazandırılması açısından önemli olduğu ancak Türkiye’deki staj süresinin gelişmiş ülkelere göre oldukça düşük kaldığı kaydedildi. Buna göre, Türkiye’de staj süresi 96 saat iken, İspanya ve İtalya’da 550, Hollanda’da 370, Fransa’da 216, Belçika’da 160 saat.
DAHA GÜÇLÜ KADROLAR KURULACAK
Öğretmen yetiştirmenin Türk eğitim sistemi açısından önemi doğrultusunda, düzenlemenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi. “Bu amaçla, öğretmen adaylarının, öğretmenlik alanına kaynak teşkil eden bir yükseköğretim programını tamamladıklarında, kurulacak olan Milli Eğitim Akademisi aracılığıyla yükseköğretimde aldıkları eğitimleri tamamlayacak nitelikte akademik eğitimlerine göre 3 veya 4 dönemlik ‘Mesleğe Hazırlık Eğitimine’ alınması planlanmaktadır. Bunlar, Milli Eğitim kadrolarında görev alacak personeli çok daha güçlü ve donanımlı kılacaktır.”
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve AK Parti’nin uzun bir süredir üzerinde çalıştığı 39 maddelik Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) Teklifi, AK Parti Grubu tarafından Meclis Başkanlığına sunuldu.
Teklif ile özellikle son dönemde eğitimcilere yönelik artan şiddete karşı verilen cezalar artırılacak. Öğretmenlerin seçilmelerini, yetiştirilmelerini, atanmalarını, mesleki gelişimlerini, meslek içinde ilerlemelerini belirlemek üzere Millî Eğitim Akademisi kurulacak. Akademiye aday seçimi sadece KPSS puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğretmenlik mesleğinde daha önceki düzenlemede olduğu gibi öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağı oluşturulacak. Kariyer basamaklarında ilerlemede yazılı sınav kaldırılacak.
10 YIL ÇALIŞMA SÜRESİNİ TAMAMLAYAN BAŞÖĞRETMEN OLACAK
Akademi tarafından gerçekleştirilecek eğitimleri tamamlamaları ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarının bulunmaması şartıyla öğretmenlikte 10 yıllık çalışma süresini tamamlayanlara uzman öğretmen, uzman öğretmenlikte 10 yıllık çalışma süresini tamamlayanlara başöğretmen ünvanı verilecek. Öğretmenlere, öğrencilerin kişisel ve özel hayatıyla ilgili bilgileri, öğrencilere ve eğitim süreçlerine dair ses veya görüntüleri paylaşması durumunda kınama cezası verilecek.
Uzman öğretmenlikte ‘sınavsız’ kariyer!Son ders zili çaldı, ücretli öğretmene kapı göründüSınavsız ikinci üniversiteye neşterÖSYM duyurdu: YÖKDİL/2 başvuruları başladıYÖK'ten yeni düzenleme! Sınavsız üniversitede yaş şartıBakan Tekin’den mülakat eleştirilerine cevap: Ben dâhil kimse torpil yapamaz
ESMA ALTIN