SON EKLENENLER

Ek gösterge bütün memurları kapsamalı

3600 ek gösterge ile ilgili son dakika açıklama! Memurun ve memur emeklisi yüz binleri ilgilendiriyor. Gözler 3600 ek gösterge çalışmasının nasıl sonuçlanacağına çevrilmiş durumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışmanın ay sonunda biteceğini söyleyerek 'Ek göstergede en kapsayıcı düzenleme olacak' dedi. Memur-Sen ise şimdi hükümetin teklifini masaya getirmesini bekliyor. Peki, Memur-Sen ne talep ediyor? Genel Başkan Ali Yalçın tek tek sıraladı...
14 Mayıs 2022 09:52

Hayata geçtiğinde emekli maaşları ile emekli ikramiyelerinde artış olacak. Bu nedenle merakla bekleniyor. Gözler 3600 ek gösterge için tarafların yeniden bir araya gelmesinde. Şimdi masada olan taraflardan Memur-Sen hükümetin teklifini bekliyor. Talepleri ise genel başkan Ali Yalçın şöyle sıraladı:

"EK GÖSTERGE VE TAZMİNAT YANSITMA ORANI YÜKSELMELİ"

"Ek gösterge yükselmesindeki temel neden ek gösterge ile birlikte emekli maaşı ve ikramiyeyi yükseltme talebi. Burada ek gösterge ile yükselebilecek olanların ki ek gösterge yükselmesi ise sağlanmalı. Ek göstergesi yükseldiği halde emekli maaşı ve ikramiyesi değişmeyenlerle ilgili de bu konuda tazminat yansıtma oranları yükseltilerek bu sağlanabilir. Herkesi memnun etme yolu hem ek göstergelerden hem de tazminat yansıtma oranlarından ayarlama yapılarak herkesin emekli maaşı ve ikramiyesi yükseltilebilir ve beklenti karşılanabilir."

"SADECE 4 MESLEK GRUBU DEĞİL TÜM KAMUYU KAPSAMALI"

Şimdilik düzenlemenin kapsamının 4 meslekte öğretmen, polis, hemşire, din görevlisini kapsaması bekleniyor. Ama Memur-Sen bunun da genişletilmesini istiyor. Ali Yalçın, "Meslek grubu üzerinden ifade edilmişti. Fakat tüm kamunun bu çerçeve içerisinde olması gerektiği konusunda bizim de Bakanlığın da bu konuda kurduğu cümlelerden bir çerçeve konusu aşağı yukarı netleşmiş gibi" dedi.

3600 EK GÖSTERGE OLURSA NE OLUR?

Peki, düzenleme hayata geçerse kime ne kadar yansıması olacak? Memur-Sen Genel Başkanı bunun netleşmesi için kararın çerçevesinin de çizilmesi gerektiğine işaret etti. Tahmini hesaplama üzerinden şöyle bir örnek verdi:

"Yapılacak olan sunumda kime ne artış yapılacak Bakanlık hazırlığı sonrası cümle kurulabilir. Fakat bir eğitimci için 3 bin göstergeden 3600 ek göstergeye çıktığında 1300-1400 lira emekli maaşında artış. 36 bin TL civarında da emekli ikramiyesinde artış kendini gösteriyor."

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek göstergelerin 2200'den ve 3000'den 3.600'e çıkarılmasıyla birlikte polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve şube müdürlerinin emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşları ciddi oranda artacak.

Düzenleme ile memurların ekonomik iyileşmesine, sosyal refahına katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Unvan, sınıf, hizmet ve derecelere göre farklılık gösteren ek gösterge, bir başka adıyla da katsayı; devlet memurlarının çalışırkenki maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi. Emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılıyor. Ek gösterge arttıkça maaş da artıyor. Göstergesi 3600 olan bir memur, 2200 ve 3000 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alıyor. Bu nedenle de memurlar, emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli göreve atanmak istiyor. Yüksekokul bitiren, sınava giren ve yeterlilik sınavına göre atanan memurların ek göstergeleri 3600’e kadar çıkabiliyor. Maaşları, emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşları da artıyor. Ayrıca bu şartlardaki memurların en düşük ek göstergesi öğretmen ve polislerden çok daha yüksek oluyor.

3600 KİMLER YARARLANACAK? MAAŞLAR ARTACAK MI?

Hürriyet yazarı Noyan Doğan 3600 ek gösterge ile ilgili şu bilgileri vermişti:

“Bu konu henüz net değil. 3600 ek gösterge konusu ilk gündeme geldiğinde polis, hemşire, öğretmen, din görevlileri bu haktan yararlanacakken, buna lisans mezunu sağlık çalışanları da eklendi. Bu kesimlerin 3600 ek göstergeden yararlanacağı kesin gözüyle bakılıyor. Tabii, 2200 ve 3000 gösterge ile çalışan tüm kamu personeli de bu haktan yararlanmak istiyor. Düzenlemenin diğer kesimleri kapsayıp kapsamayacağı, sözleşmeli personelin durumunun ne olacağı mayıs ayında yapılacak toplantıda netleşecek.

Gelelim, ek göstergenin maaşları nasıl etkileyeceğine. 3600 ek gösterge düzenlemesi yapıldığında sadece mevcut çalışanların değil emeklilerin de maaşları artacak. Bir şey daha artacak, o da görevdeki memurların ikramiyeleri. Ancak düzenleme emekli olanların ikramiyelerini etkilemeyecek. Yani, önceden emekli olmuş ve ikramiyesini almış memur, yeni düzenleme yapıldığında ikramiye farkı almayacak ama emekli maaşını yukarı doğru etkileyecek.”

VATAN

EĞİTİM BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER