SON EKLENENLER

Eğitim Sen’in Öğretmenlik Meslek Kanunu anketi: Kanunu desteklemeyenlerin oranı yüzde 98

Eğitim Sen'in Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) hakkında 10 bin 628 kişinin katıldığı öğretmenle düzenlediği ankette, öğretmenlerin yüzde 98’i kanunu desteklemediğini belirtti.
29 Eylül 2022 19:14

Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında, 02-15 Eylül 2022 tarihleri arasında internet sayfasından anket düzenledi. 10 bin 628 kişinin katıldığı ankette öğretmenlerin yüzde 98’i Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu desteklemediğini, yüzde 76.22’si ise ekonomik ihtiyaçlarından dolayı seminere başvurduğunu belirtti.

“Mevcut Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun haklarımız açısından güçlendirici etkisinin olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusunu 51 kişi boş bırakırken, aynı soruya 10 bin 214 kişi “hayır” yanıtı, 363 kişi ise “evet” yanıtı verdi. Öğretmenlerin yüzde 96.57’si Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun haklarını güçlendirmediğini düşündüğünü ifade etti.

“Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu mevcut haliyle destekliyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlarda soruyu 47 kişi boş bırakırken, aynı soruya 10 bin 418 kişi “hayır”, 163 kişi ise “evet” yanıtını verdi. Öğretmenlerin yüzde 98.46’sı yasayı desteklemediğini belirtti.

EKONOMİK İHTİYAÇLARDAN DOLAYI BAŞVURU

 Anketteki “Seminere başvuru gerekçeniz ya da gerekçenize en yakın seçenek aşağıdakilerden hangisidir?” sorusuna, öğretmenlerin yüzde 76.22’si yani 8 bin 8 kişi “Ekonomik ihtiyaçlarımdan dolayı başvurdum” yanıtı verdi. Aynı soruya öğretmenlerin yüzde 21.94’ü yani 2 bin 305 kişi “Seminere başvurmadım” yanıtı verdi. Öğretmenler için kariyer basamakları düzenlemesini desteklediğimden dolayı başvurdum diyenlerin oranı ise yüzde 1.85 te kaldı.

 “Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında getirilen kariyer basamakları sınavına girecek misiniz?” sorusunu 186 kişi boş bırakırken, aynı soruya öğretmenlerin yüzde 49.87’si “evet” (5 bin 207 kişi), yüzde 50.13’ü “hayır” (5 bin 235 kişi) yanıtı verdi.

ÖĞRETMENLER DESTEKLEMEDİĞİ SINAVA EKONOMİK GEREKÇELERLE GİRMEK ZORUNDA KALIYOR

Eğitim Sen tarafından anket sonuçlarıyla ilgili yapılan açıklamada öğretmenlerin ‘haklarını güçlendirmeyen’ ve ‘desteklemedikleri’ bir kanun karşısında ‘ekonomik gerekçelerle’ kanunun kendilerine dayattığı seminer ve sınava girmek mecburiyetinde bırakıldığı belirtilerek; “Ekonomik krizin derinleştiği, gerçek enflasyonun omuzlarımızdaki ağırlığını giderek arttırdığı bir dönemde öğretmenler geçim derdiyle baş başa bırakılmakla kalmamış, desteklemedikleri bir yasanın ekonomik getirilerinden yararlanmak zorunda bırakılmıştır. Öğretmenlerin ezici bir çoğunluğunun destek vermediği ve haklarını güçlendirmediğini düşündüğü bir yasa kapsamında, kendilerine dayatılan seminere katılmalarının nedeni de söz konusu ekonomik sorunlardır.

Bugüne kadar söylediğimiz gibi ekonomik sorunlarımız ‘Ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ politikasının bir parçası olarak bizleri ayrıştıran, hiyerarşik ilişkileri bizlere dayatan ve emeğimizi değersizleştiren bir yasanın uygulanabilmesi için araçsallaştırılmaktadır.

Halbuki bizler, ekonomik sorunlarımıza gerçekçi çözümler üretilmesini istemekte, irademizi yok sayan, ihtiyaç ve taleplerimize yanıt üretemeyen politikaları reddetmekteyiz.

Bu nedenle tüm öğretmenlere ve eğitim sendikalarına çağrımız, birlikte mücadele etmek ve bu yasayı yürürlükten kaldırtmaktır. Biliyor ve inanıyoruz, birleşirsek kazanırız!” denildi.

EVRENSEL

EĞİTİM BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER