SÜRMANŞET HABERLER
SON EKLENENLER

3600 ek göstergede üçüncü görüşme ertelendi | "Kamuda herkesi kapsamalı"

Hükümet ve Memur-Sen’in kamuda ek göstergenin yükseltilmesi gündemiyle yarın yapacağı üçüncü görüşme Bakanlık tarafından ileri bir tarihe ertelendi.
09 Mayıs 2022 18:01

Hükümet ve Memur-Sen’in kamuda ek göstergenin yükseltilmesi gündemiyle yapacağı üçüncü görüşme ileri bir tarihe ertelendi. İktidarın yıllardır seçim vaadi olarak kullanıp yerine getirmediği 3600 ek gösterge talebine ilişkin Memur-Sen, Bakanlığın taslak paylaşmasını isterken, görüşmelere dahil edilmeyen KESK ve Kamu-Sen de tüm kamu emekçileri için ek gösterge artışına gidilmesini istiyor.

Memur-Sen ve Bakanlık arasında hemşire, öğretmen, polis ve din görevlilerinin ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesine ilişkin yapılan görüşmeler için taraflar yarın üçüncü kez bir araya gelecekken Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın görüşmenin ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

"TASLAK BİZİMLE PAYLAŞILMADI"

16 Mart’ta yapılan son toplantıda ek gösterge düzenlemesinin çerçevesi görüşülmüş, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bizim temel yaklaşımımız, sadece dört meslek grubu için 3600 ek gösterge yerine, tüm kamuyu içerisine alan 3600 ek gösterge ve ek göstergelerin düzenlenmesi şeklindedir” demişti. Yalçın, hükümetin bir taslak çalışmasının olduğunu fakat taslağın kendileriyle paylaşılmadığını ifade etmişti.

Diğer konfederasyonlar ise görüşmelerin sadece Memur-Sen ile hükümet arasında kapalı bir şekilde yapılmasını eleştiriyor. Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Çalışma Bakanlığı tarafından 3600 ek gösterge için yapılan toplantılarda yürütülen tartışma hakkında bir bilgi paylaşımı yapılmadığı için çıkan sonucu beklediklerini ifade ederek, ek göstergenin bütün çalışanları kapsayacak şekilde düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

"KAPALI KAPILAR ARDINDA YÜRÜTÜLMEMELİ"

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise Çalışma Bakanı ve Memur-Sen’in çözümden uzak bir tartışma yürüttüğünü ifade etti. Ayrıca bu toplantının antidemokratik ve yasaya uygun olmadığını belirten Bozgeyik, “Toplu sözleşme masasındaki konfederasyonların hepsinin dahil olması gerekiyordu. Kapalı kapılar ardında yürütülen tartışmalar doğru değil. Basına yansıyanlara göre çok sınırlı meslek grubunu içeriyor. Bu sorun bu şekilde çözülemez. Milyonlarca kamu emekçisi, sosyal güvenlik yasası nedeniyle bundan yararlanamayacak. Yasanın değiştirilmesi gerekiyor. 100 puanlık artışlarla bu sorun çözülemez” dedi.

Ek göstergenin emekliliğe yansıtılması gerektiğini anlatan Bozgeyik, “Bu oranlara iyileştirme yapılamazsa 2000 göstergesi olanı 2500 de yapsanız emekliliğine çok yansımıyor. İktidar özellikle seçime yaklaşıldığı bir dönemde 3600 ek göstergeyi öne sürüyor ve Memur-Sen üzerinden meşrulaştırılıyor” dedi.

"MİMAR VE MÜHENDİSLER DE DAHİL EDİLMELİ"

TMMOB de toplantıya ilişkin açıklamada bulundu.

Şimdiye kadar yapılan iki toplantıda mimar ve mühendislerin taleplerinin göz ardı edildiği belirtilen açıklamada, “Kapsamlı bir öneri veya çözüm sunulmamıştır. Kamuda çalışan teknik hizmetler sınıfına tabi mühendis, mimar ve şehir plancıları yok sayılmıştır. Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının hakları, sorumlulukları ve ücretleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda tanımlanmıştır. Ancak, özellikle son 25 yılda kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancıları, ekonomik ve sosyal hakları açısından oldukça ciddi bir satın alma gücü kaybına uğramıştır. Bu sebeplerle; ülkemizdeki açlık ve yoksulluk sınırları gözetilerek kamu emekçisi mühendis, mimar ve şehir plancılarının maaşları insanca yaşayacakları bir düzeye yükseltilmeli ve ek göstergeleri 4800-6400 arasında yükseltilmelidir” denildi.

EVRENSEL

EĞİTİM BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER